sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Pk-kauden päättäjäiset

Aloiteltiin Laran kanssa hakuilut keväällä ja nyt siis laitettiin maastohommat tämän vuoden osalta pakettiin. Nopeastihan tuo kesä taas sujahti. Kesä on kulunut meillä lähinnä lajiin tutustuessa ja ihmetellessä, mutta olemme molemmat päässeet sentään jo vähän "hajulle" tuostakin lajista. Alkutaipaleen makkararingistä on puolen vuoden aikana edetty hajunhakuihin, ja muutamia lähetyksiäkin on sen puitteissa tehty.

Nytkin treenin sisältönä oli hajunhaku. Ukot olivat kokonaan piilossa, ja Lara ei nähnyt piiloonmenoa. Ukosta lähdettiin hakemaan hajua liinassa siten, että keskilinjalta edettiin melko suoraan siihen syvyyteen missä piilo oli, ja siitä keskilinjan suuntaisesti eteenpäin kohti piiloa. Tuulen suunnat katsottiin niin, että piiloa kohti mentäessä edettiin pääosin vastatuuleen. Kun Lara sai hajun ja pyrki kohti piiloa, käveltiin takaisin n. 20 metriä ja lähetin koiran piilolle. Viimeisellä kerralla palattiin keskilinjalle asti ja siihen kohtaan, missä ukko oli (suora pisto).

Laralla on taipumusta "ilmaista" maalimiehen haju istumalla, painamalla korvat luimuun ja nostamalla nenä ylös. Sitä ei ole sille opetettu, mutta näin sille on tullut tavaksi tehdä. Välillä se vain nostaa nenän ja luimistaa korvat, tai pelkästään istuu. Tässä minun pitäisikin olla tarkempi ja huomata koiran eleet nopeammin, jotta pääsisin lähettämään sen nopeammin piilolle.

Lähetyksessä tärkeää on koiran rintamasuunta. Minä voisinkin olla lähetyksessä tarkempi siitä, minne olen koiraa lähettämässä ja millaista viestiä oma kehoni antaa. Lara on nyt 7 kuukautta, ja siltä voi jatkossa jo vaatia istumisen ja odottamisen ennen lähetystä. Täytyy jatkossa myös kiinnittää enemmän huomiota siihen, että koira lähtee vasta sanallisesta käskystä eikä esim. käsimerkistä.

Talven aikana treenaamme ainakin noudon kuntoon, jotta rullailmaisua pääsee treenailemaan. Se tulee todennäköisesti olemaan Laran ilmaisumuoto, koska en usko että tuosta kovin varmaa haukkujaa ikinä saisi. Sen verran hiljainen likka se on tähänkin mennessä ollut.

Palkkana olivat hakuharrastuksen alkuvaiheessa namit. Puolen vuoden iän jälkeen pentunen on kuitenkin syttynyt yhä enemmän leluista ja repimis-taisteluleikeistä, joten olemme ottaneet leluja lisääntyvissä määrin myös hakumetsälle. Nyt Lara leikkikin tosi hyvin kaikkien kanssa, ja patukka oli vähintäänkin yhtä mieluisa palkka kuin makkarat. Jatkossa täytyykin katsoa tuota palkkausasiaa, että syttyykö Lara aikuistuessaan vielä enemmän leluille. Aika näyttää, mitä tuosta kuoriutuu :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti