sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Tokokoulutus

Olimme kasvattipäivän yhteydessä Leena Välimäen tokokoulutuksessa Littoisissa. Minulla ja Laralla teemana oli seuruun ja paikkamakuun alkeet.

Ensin tehtiin yksilöharjoituksena sivulletulo-seuraamisharjoituksia. Itse toivoin vinkkejä kontaktin työstämiseen ja lelupalkan käyttöön. Olen myös miettinyt, otanko seuraamisen opettamiseen reilun käsiavun mukaan vai en. Edellinen koirani kun oli opetettu lähes yksinomaan kontaktin naksuttelun avulla.

Teimme namin kanssa askeleen-parin harjoituksia niin, että nostin namikättä avuksi mahani päälle. Seuraamispaikka oli hyvä ja Laran katse nousi hyvin, ja pysyi kädessä. Saimme ohjeeksi tehdä nyt askeleen, parin harjoituksia ja paikallaan käännöksiä namin ja naksun kanssa, naksulla merkitään oikea paikka ja kontakti. Kun oikea tekniikka alkaa löytyä, pidennetään seuraamista, mutta tehdään vielä pikemminkin käännöksiä, peruutuksia ym. kuin suoraa seuruuttamista. Ajatuksena on vahvistaa seuruupaikkaa ja perusasentoa, kestävyyttä voi rakentaa myöhemmin.

Kokeiltiin myös lelua palkkana. Lelulla Laran vire kuitekin nousee turhankin paljon, ja keskittyminen kärsii, joten toistaiseksi parempi uuden asian opettelussa on namit. Saimmekin neuvoksi käyttää nameja tekniikan harjoittelussa, ja lelu voi olla sitten esimerkiksi loppupalkka.

Lopuksi tehtiin pari paikkamakuulle jättöä rivissä. Lara pysyi hyvin, tosin näissä sillä ei ole koskaan ollutkaan ongelmia. Otin koiran sivulle, käskin maahan ja annoin vielä "paikka"-käskyn (joka on itse asiassa nykyään aika turha, kyllä se maassa pysyy kunnes toisin määrätään). Kävelin normaalisti pari metriä pois koiran luota, käännyin ja seisoin paikallani ehkä 15 sekuntia. Palasin takaisin ja palkkasin koiran suoraan maahan. Tässä ei siis mitään ihmeitä, jatkamme samaa rataa kuin ennenkin. Kimppatreenit olisivat kyllä kieltämättä hyväksi.

Näillä opeilla mennään taas eteenpäin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti