maanantai 2. joulukuuta 2013

Hallitottikset

Oltiin tänään tokoilemassa ensimmäistä kertaa hallissa. Ylipäätään nämä olivat meille ensimmäisiä häiriötreenejä. Mentiin silläkin uhalla, että liikkeellä on ollut jonkinlaista mahapöpöä - toivottavasti mitään ei tule.

Tehtiin vähän paikkamakuutreeniä, luoksetulotreeniä ja naksuteltiin muutaman kerran kapulan nosto. Pidin treenin simppelinä ja melko lyhyenä. Ympäristö on kuitenkin Laralle melko uusi, ja hallissa oli lisäksi häiriötä muista koirista ja ihmisistä.

Palkan toimivuudesta ei tänään oikein ottanut selvää. Varmaankin häiriötä oli sen verran, että alku meni sen takia sinne tänne säntäillessä ja hieman haistellessa. Namina oli kuitenkin sellaiset superherkut, että Lara pysyi suurimman osan ajasta lähellä ja halusi tehdä hommia. Tein pari kertaa takapalkkauksen lelulla paikkamakuussa. Aikaa makuulla tuli maksimissaan 10s. Kun vapautin Laran lelulle, se tuli kuitenkin ensin koiranmitan minuun päin, ja meni sitten lelulle. Kenties se halusi tarkistaa, olisiko sittenkin namia tippunut? Täytyy seuraavan kerran kokeilla tehdä paikkistreeniä niin, että takapalkaksi tulee namialusta.

Noh, sitten puolestaan lelu. Lelusta Lara innostui kyllä yhtä paljon kuin aina, mutta nyt jotenkin tuntui, että lelupalkkaus vaati minulta enemmän osallistumista leikkiin. Tai voihan se olla, että häiriössä ja muiden valvovan silmän alla olen yleisesti jotenkin jähmeämpi ja tylsempi leikkijä. :D Joka tapauksessa käytin lelupalkkaa vasta treenin loppupuolella, koska se nostattaa Laraa liikaa, jos on kyse tarkkuutta vaativista suorituksista.

Treeni meni sikäli hyvin, että kaikki mitä suunnittelin tekeväni, onnistui. Lara pysyi paikkiksissa, teki luoksetulot hyvin ja nosti kapulaakin innokkaasti. Mikä tärkeintä: sillä hetkellä kun treenataan, Laran mielenkiinto pysyy kyllä yllä, ja se ei lähde mihinkään huitelemaan kesken tehtävän ja kestää häiriötäkin harjoittelumäärään verrattuna hyvin. Kirmailuvaihe tulee sitten, kun palkkaan sen suorituksesta. Täytyy alkaa tosissaan pohtia, miten haluan Laran käyttäytyvän varsinaisten suoritusten välillä.

Kun odottelemme omaa vuoroa, toisen koiran treenin seuraaminen on Laralle todella hankalaa. Rauhallinen treenaus ei Laraa haittaa, mutta jos toinen repii lelua tai juoksee pallon perässä, Lara kiihtyy reippaasti. Seuraa vinkumista ja huutamista. Minusta todella ärsyttävä asia, joka täytyy saada pois. Osan tuosta käytöksestä luulisi karsiutuvan sillä, että Lara ei koskaan saa siitä mitään palkkaa. Varmaan osaksi myös tottumiskysymys, koska toisen koiran treenin vierestä seuraaminen on Laralle melko uutta. Se ei välttämättä haittaa, jos kaksi tai useampi koira treenaa, mutta kun vain yksi kohde liikkuu, niin se aiheuttaa ongelmaa. Usein Lara on autossa, kun muut treenaavat, mutta pitäisi sen kyetä rauhoittumaan myös hallissa.

7 kommenttia:

  1. Moikka,
    hauska käydä lueskelemassa teijän treenailuista! Mä tuun vuoden alusta kanssa maanantaivuorolle, niin pääsen sitten ihan livenäkin näkemään :) Hyvältä kyllä kuulostaa teijän tekeminen!
    ps. meillä ainakaan se kentän laidalla mesoaminen ei ole jääny pois ihan vaan palkkaamattomuudella, kyllä se on ihan erikseen pitänyt opettaa/ karsia pois...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mä olin jo hetken toiveikas, että ehkä aikuistuminen tuo joskus tullessaan viisastumista... :D Mutta kyllähän se työ on varmaan pakko tehdä. Phuuh. No, näet meidän mesoamista sitten ensi vuoden puolella.

      Poista
  2. Mites rauhoittumisalusta? Meille suositeltiin sitä ja ainakin alkoi tosi lupaavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ole tullut oikeestaan ajatelleeksi! Häkkihän ajaa periaatteessa saman asian, mutta Laralle ei ole vielä hankittu kevythäkkiä. Alusta kuulostais kyllä simppeliltä. Hyvä vinkki!

      Poista
  3. Huonompi puoli on, että siinä on alkuun itsekin sidoksissa, koska vaatii alkuun palkkausta riittävän tiuhaan -> voi olla haastavaa kuunnella samaan aikaan opettajaa. Mutta mä olin todella ällikällä lyöty alustan tehosta siinä vaiheessa kun vieressä joku palkkasi lelulla ja koira vaan vilkaisi sinne ja jatkoi mun napittamista!

    VastaaPoista
  4. Meillä on parhaiten toiminut ihan kieltäminen. Selkeästi ja riittävän tehokkaasti pari kertaa kerrottu, mitä ei saa tehdä. No kyllä nuo helposti meinaa mölytä silloin, kun joku omasta laumasta tekee (aksaa, tokossa pysyvät melkein hiljaa :D ), vieraiden tekeminen ei vaikuta.
    Ainakaa Figon kohdalla aikuistuminen ei ole mitenkään vaikuttanut äänenkäyttöön, vaikka muuten viisautta, harkitsevuutta ja rauhallisuutta lisää on tullutkin ;) ...Wiu kohdalla ei otettu riskiä kokeilla, toimiiko ikä. Sille kerrottii ihan pienenä, että kentän laidalla ei tartte kommentoida (oli aika äänekäs heti kirppuna).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään Lara oli kuin eri koira. Kirjoittelinkin jo aiheesta, mutta mä nyt uskoisin että meille tekis hyvää selkeiden rutiinien noudattaminen. Silloin Laran ei tarvitsis olla kokoajan ns. valmiustilassa. Tänään kun mökä alkoi, niin ärähdin Laralle matkan päästä aika tiukasti ja se itse asiassa auttoi (Lara meni maahan ja oli tosi nätisti). Samoin nyt pidetään tosi tiukasti kiinni siitä, että hommiin EI IKINÄ PÄÄSE jos jotain möykkää kuuluu. Itse asiassa haluan hiljaisuuden lisäksi vahvistaa sitä rentoa mielentilaa, joka oli Laralla tänäänkin yllä odotellessa. Kun rauhassa odottelee, palkkana on pääsy hommiin.

      Poista